er kan een hoop beter!

wintertijd

Er is geen ontkomen meer aan. We zitten nu in de laatste week van november, en het lijkt erop dat we vanaf het eind van deze week al consistent met nachtvorst te maken gaan hebben.
De perfecte tijd om eens goed te duiken in de gevolgen van nachtvorst voor ons energieverbruik.

In deze blog schijnen we het licht op vijf belangrijke aandachtspunten waarmee we ons energieverbruik in de hand houden.

Nachttemperatuur

Op het moment dat het buiten vriest, kost het veel meer energie om de temperatuur binnen ‘aangenaam’ te houden. Hoeveel meer gas we daarbij verbruiken is afhankelijk van het type woning, type verwarming maar ook hoe goed de woning is geïsoleerd.
Het algemene advies voor oudere woningen, is de temperatuur met 5 a 10 graden te verlagen ten opzichte van overdag een uur voordat men naar bed gaat.

Bij de meeste temperatuurregelaars/programma’s is het mogelijk om automatisch in te stellen wanneer de verwarming weer naar een bepaalde temperatuur in de woning moet gaan stoken.

Verlichting

In de winter zijn de dagen korter. En nu we meer thuis zijn, zullen we dus ook minder van zonlicht gebruik maken en meer van kunstlicht oftewel, de lampen in huis.
Waarbij in de maanden juni-september er gemiddeld niet meer dan 2,5 uur per dag gebruik wordt gemaakt van volle verlichting, is dat in deze maanden totaal anders.
Er zijn nog geen specifieke schattingen sinds de lockdown maar omdat men meer thuis is, en de uren zonlicht zijn afgenomen is het aannemelijk dat men een stijgend elektriciteitsverbruik ziet.

We kunnen dit beïnvloeden door voor zuinige lichtoplossingen te kiezen. Denk daarbij aan LED-verlichting in plaats van halogeen lampen of spaarlampen.

Gamen

Het is geen verrassing dat juist in het najaar de nieuwste games en consoles worden uitgebracht. Dit najaar komen de langverwachte Playstation 5 en Xbox S uit.
Men noemt game consoles ook wel tijdmachines, en wij weten uit eigen ervaring waarom.
Op het moment dat de console aangaat, vliegt de tijd voorbij en voor men het weet, is het alweer tegen middernacht.
Consoles zijn alles behalve energiezuinige apparaten. Echter, gaat het voornamelijk om de TV die gebruikt wordt. Let daarbij goed op wat voor energielabel de TV heeft. Anders kan de TV zorgen voor een onverwachte stijging in energieverbruik.
Ook is het belangrijk om te weten dat het meeste verbruik zit in sluipverbruik. Dat is het verbruik wat standby apparaten gebruiken zonder dat zij actief in gebruik zijn.

Dit kan voorkomen worden, door ze in een stekkerdoos met aan/uit knop aan te verbinden met het energienet. Ook is een ‘smartsaver’ een goede optie. Dit is een stekker, die zorgt voor een efficiënter gebruik van elektriciteit.

Goed isoleren

Dit is juist in de winter enorm belangrijk en hoeft absoluut niet duur te zijn. Vooral oudere woningen hebben baat bij het opnieuw of beter isoleren van de woning.
Bij nieuwbouwwoningen is dit vaak al meegenomen in het bouwen. Nieuwbouwwoningen hebben doorgaans ook niet te maken met verouderde kozijnen, lichte verzakkingen en tochtende deuren of ramen.
Het aanbrengen van tochtstrips is al een goed begin. Bijvoorbeeld bij de tussendeur naar de garage of schuur.

Indeling van het interieur

Ja, ook de indeling van ons interieur en met name de meubels is van belang bij zuinig omgaan met onze energie.
Het gaat hier voornamelijk om de plaatsing van bijvoorbeeld banken of stoelen. Veel mensen plaatsen iets voor hun radiator, omdat ze deze niet erg mooi vinden. Maar dit voorkomt ook spreiding van de warmte door de woning omdat dit geblokkeerd wordt door de bank of stoel.
Andersom, kunnen goede en zware gordijnen juist zorgen voor het vasthouden van de warmte in een woning. Er komt namelijk een hoop koude lucht af van de ramen. Door deze gordijnen er (wanneer mogelijk natuurlijk) voor te hangen, houden ze de kou buiten maar de warmte lekker binnen.

Stroom vs gas

Wat verbruiken we nou meer?

Eigenlijk is dat een strikvraag. In principe gaat 60-65% van ons energiebudget naar het gas dat we verbruiken. Daarvan gaat vervolgens 60% naar het verwarmen van ons huis.
Een douchebeurt kost gemiddeld zo'n €0,30 per keer.
In de zomer hoeven we ons huis natuurlijk veel minder te verwarmen.
Het is dus vooral seizoensgebonden en ook afhankelijk van de isolatie van ons huis.

Sluipverbruik

Bij zowel gas en elektriciteit is er sprake van sluipverbruik. Dat is het onnodig gebruiken van energie omdat deze energie verloren gaat.
Als we ons huis extra moeten verwarmen omdat we bijvoorbeeld de muren niet goed geïsoleerd hebben. Dit leidt tot extra verbruik en extra gas omdat de warmte niet behouden blijft.

Bij elektriciteit, moeten we denken aan alle apparaten die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet maar niet in gebruik zijn.
Dit kost ons per jaar behoorlijk wat geld. Denk aan de TV, de boiler, de laptops die worden opgeladen. Sluipverbruik kan per apparaat per jaar wel €15 kosten.

Handige tip: Slimme stekkers zoals de Energysaver die het verbruik van elektriciteit reguleert. Apparaten die in standby modus staan, worden dan ook echt 'uit' gezet.
De besparing op onze energierekening kan met zo'n relatief goedkope investering, per maand toch al snel €10 per huishouden schelen.

Conclusie: Over het algemeen verbruiken we meer gas. Zeker in de winter als het kouder is, omdat de verwarming dan vaak op volle toeren draait.

Energieslurpers in huis.

We weten allemaal dat bepaalde apparaten enorm veel energie kosten. Maar nu we meer thuis zijn en thuiswerken, worden de verhoudingen misschien wel anders.
Onze verwachting is dat onderstaande huishoudelijke apparaten dit jaar wellicht wel in de top 10 terug gaan komen, nu we er meer gebruik van maken.

1. TV-Scherm

Kinderen zijn nu ook wat vaker thuis. En als de ouders werken, worden kanalen als Netflix, Disney+ maar wat vaak ingezet om de kids bezig te houden. Een TV-scherm is al jaren een van de meeste verbruikers thuis en zal dat ook in de komende periode zeker blijven.

2. Computer monitor

Door al dat gezoom, geskype en werken staan de computer monitoren continu te branden. Deze zijn doorgaans minder zuinig dan TV's in het gebruik. Het verschil is enorm, als men kijkt naar een gemiddeld verbruik vóór het thuiswerken van 1,5 uur per dag naar nu tot wel 10 uur standby tijd. Dat is een verhoging van bijna zeven keer branduren!

3. Vaatwasmachine

Meer thuis zijn, betekent automatisch meer vaat. Denk aan kopjes koffie, lunch thuis, tussendoortjes. Zeker als er meer dan 1 persoon in een huishouden is. Vermenigvuldig het keer drie, en het scheelt dagelijks al snel een extra beurt.

4. Koffiezetapparaat

d Gemiddeld wordt er op kantoor per persoon 4-5 kopjes koffie of thee per dag gedronken. Dat is nogal wat. Nu verplaatst dat zich naar huis toe. Er zal dus overuren worden gedraaid door het koffiezetapparaat. Een zuinigere machine zou hier dus op kunnen besparen.

5. terrasverwarmer

Voor de mensen met tuin of balkon, komt een terrasverwarmer goed uit dit najaar.
We willen toch even een frisse neus. Maar omdat we drukke plekken dienen te vermijden, is er geen betere locatie om toch even te kunnen chillen, bij ons thuis in de tuin of op het balkon. Het is geen geheim dat Nederland geen tropisch klimaat is en om toch geen kou te vatten zal de terrasverwarmer een nieuwe grootverbruiker worden van energie dit jaar.

10 energie
feitjes.

We gebruiken het elke dag en denken er vaak niet bij na. Maar wat weet men nou eigenlijk van de herkomst en het gebruik van energie af? Dat Kan Beter zet 10 algemene weetjes onder elkaar. Van bespaar tips om lagere energierekeningen te krijgen tot wat feiten waarvan men liever niet weet dat iedereen hiervan op de hoogte is. Toch is het belangrijk om te weten wat we met z'n allen aan energie verbruiken en hoe duurzaam dit is opgewekt. Tot slot betalen we er natuurlijk wel de rekening voor met z'n allen.

1. iedereen ontvangt dezelfde stroom

In Nederland zijn er vier netbeheerders. Zij zijn verantwoordelijk voor de distributie van elektriciteit en gas van de producent naar de consument thuis. 
Als de energie eenmaal op het energienet zit, is het onmogelijk om nog te herleiden welke energie waar vandaan komt. Daarom is het ook niet nodig dat iemand bij u thuis u komt ‘overzetten’ naar een ander tarief. U ontvangt dus exact dezelfde elektriciteit uit uw stopcontact, terwijl u bij een 100% groene energieleverancier zit en uw buren misschien bij een grijze energieleverancier.

2. de netbeheerder heeft de leiding(en)

Alle energie wordt geleverd via het energienet dat beheerd wordt door… De netbeheerder. Zij onderhouden de leidingen en zijn verantwoordelijk voor het aanleggen hiervan. 
De netbeheerder weet niet welk huis wél en welk huis geen groene stroom wenst te ontvangen.

Zij kunnen wel de afname van energie zien op een adres.
De vergoeding hiervoor ontvangen ze via de energie aanbieder. Dit zijn bedrijven als Eneco, Essent, Greenchoice etc. 
De grote netbeheerders in Nederland zijn Stedin, Liander, Enexa en Delta.

Het is niet mogelijk om van netbeheerder te wisselen zonder te verhuizen. Zij leggen de gehele infrastructuur aan. Als men van energie aanbieder wisselt, dan verandert er aan de leidingen niets.

3. groene stroom is niet altijd groen.

Er zijn diverse energieleveranciers die zeggen dat ze groene stroom leveren maar die eigenlijk grijs is. En in een aantal gevallen helemaal niet duurzaam opgewekt.

De stroom die zij leveren wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Hoe dat kan?

In Nederland dient men een certificaat te hebben om groene energie te mogen leveren.
Er worden in Europa een beperkt aantal certificaten uitgegeven. In landen als Noorwegen, waar alle elektriciteit groen wordt opgewekt door bijvoorbeeld stuwdammen, zijn deze certificaten helemaal geen vereiste.
Producenten uit damwanden leveren ook alleen elektriciteit binnen Noorwegen uit. Hun certificaten bieden zij te koop aan.

4. Gas is meestal niet duurzaam.

En dat zal voorlopig ook niet mogelijk zijn.
Groen gas opwekken is vrij complex. Biogas opwekken gebeurt al en wordt al geleverd via het energienet. Maar groen gas produceren is momenteel nog ontzettend duur.
En bovendien nog erg schaars.
Dit heeft te maken met het productieproces. Groen gas komt uit biomassa. Er is in Nederland niet voldoende biomassa om genoeg gas te produceren om iedereen te voorzien.

Toch lijkt het een goed alternatief voor aardgas omdat veel woningen in historische wijken nog verbonden zijn aan het gasnet. Voor de steden zou het dus in de toekomst wél bij kunnen dragen aan vermindering van de CO2 uitstoot.

Op dit moment vinden voornamelijk experimenten plaats over hoe we in de toekomst wél meer in onze behoefte kunnen voorzien van groen gas of zelfs waterstof. De komende tien jaar zal dit echter geen noemenswaardige rol kunnen spelen.

Bron: Binnenlands Bestuur

5. Heel nederland kan voorzien worden van duurzame energie

Hoewel de vraag naar duurzaam opgewekte energie groeit, zijn er toch ook plannen om nieuwe kernreactoren te bouwen.

Hoe dat kan?
De beschikbare duurzame bronnen in Nederland zijn vaak niet consistent. De elektriciteit die zij kunnen produceren is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Windmolens wekken natuurlijk alleen energie op wanneer het waait.
En als er minder zonuren zijn, dan wordt er minder elektriciteit opgewekt in zonne-energie parken.
Bovendien is er veel weerstand bij de gedachte dat het uitzicht wellicht wel eens aangetast wordt door het plaatsen van windmolens. Veel mensen vinden ze verschrikkelijk.

En dus is het alternatief meer kolencentrales en meer kerncentrales.

6. Onze elektriciteit bestaat voor 8% uit kernenergie.

Het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen is nog niet op een punt dat dit altijd continuïteit geeft. Windmolens wekken bijvoorbeeld alleen elektriciteit op wanneer het waait. 
Voor zonne-energie geldt het natuurlijk omgekeerd.

Zij leveren voornamelijk in de zomer meer energie op dan bijvoorbeeld in de herfst of winter wanneer er minder zonuren zijn.


Hierdoor is het op dit moment nog steeds nodig dat elektriciteit uit uitputbare bronnen wordt opgewekt.

De voornaamste bron hiervan is de opwekking uit steenkolencentrales. 
Maar toch wordt over de gehele breedte 8% van onze elektriciteit gewonnen in kerncentrales.

7. de energie rekening bestaat vooral uit belasting.

De overheid wil het gebruik van niet-duurzame energie zoals gas afremmen en mensen stimuleren om over te stappen op duurzamere energiebronnen zoals elektriciteit gewonnen uit natuurlijke bronnen.

Een klein huishouden betaalt in 2020 bij een energierekening van €120 per maand, per jaar gemiddeld zo’n €700 aan belasting hierover. 


Echter, ontvangt men ook direct een teruggave van de overheid. De teruggave van energiebelasting is op dit moment per huishouden met een elektriciteitsaansluiting net iets meer dan €525.

Dit is te zien op de jaarafrekening bij de energie aanbieder of op de maandelijkse factuur. Uiteindelijk betaalt men dus €700 aan belasting en ontvangt zo’n €525 terug. 
Iedereen ontvangt hetzelfde bedrag terug van de overheid ongeacht het gebruik.

8. Tot aan 2030 kunnen er  kerncentrales bijkomen.

VVD-Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft een kamervoorstel ingediend om miljarden overheidsbudget te investeren in kerncentrales. In zijn optiek is het niet mogelik om van duurzame bronnen als wind en zon heel Nederland te voorzien van de elektriciteitsbehoefte.

Via subsidie wil de fractievoorzitter samenwerken met grote energieproducenten om in Nederland meerdere kerncentrales te bouwen.

Volgens de heer Dijkhoff is het een illusie dat men zonder kernenergie kan. Toch zeggen wetenschappers het omgekeerde.
Het probleem bij de productie van kernenergie is voornamelijk het giftige kernafval. De heer Dijkhoff vindt dat een verwaarloosbaar probleem omdat volgens hem 'centrales nauwelijks afval produceren'.
Wij vragen ons af of hij een kerncentrale in zijn achtertuin zou willen.

Bron: Eenvandaag

9. trouwe klant 'boete'

Raar maar waar.
Het loont vaak niet om trouw te blijven aan een energieleverancier. Als trouwe klant, profiteer je vaak niet mee van welkomstaanbiedingen die nieuwe klanten wel krijgen aangeboden.

Als consumenten zelf aan de bel trekken bij hun energieleverancier dan is er wel een kans dat ze deze alsnog krijgen, mits ze uit hun contractperiode zijn.

De trouwe klant betaalt vaak de rekening voor reclame uitingen, welkomstbonussen van nieuwe klanten. Omdat zij na de contractperiode vaak op een hoger variabel tarief worden gezet, wordt op vaste klanten méér winst gemaakt dan op nieuwe klanten. Het loont absoluut om jaarlijks de energie tarieven te vergelijken.

Bron: Trouw.nl

10. de totale stroomproductie is voor 30% groen opgewekt

De grootste duurzame bron van energie is windenergie. De windparken, en voornamelijk die bij Borssele levert voor zo'n 1,8 miljoen huishoudens aan energie bij volle capaciteit.

In oktober was de groei van energie 30% ten opzichte van september.
Dat zou een enorme impact moeten maken. Zonne-energie kromp echter, en dan met name omdat het totale zonuren afnam in de maand oktober. Door deze inconsistente levering, is het moeilijk om volledig te vertrouwen op duurzame bronnen.

De klimaatdoelen van Nederland stellen dat in 2030 70% van alle stroom duurzaam opgewekt moet worden. Dat is op dit moment nog niet mogelijk.

Bron: AD

thuiswerken. wat kost dat?

Volgens het CBS is de energieconsumptie de afgelopen 6 maanden niet enorm gestegen.
Toch zijn veel kantoren dicht. Dit betekent dat er een verplaatsing van het verbruik plaats heeft gevonden.

De particulieren of de consument, vervangt thuis het verbruik van energie op kantoor.
Maar waar zitten die kosten dan in?

Koffie en thee

We missen dan misschien wel de gesprekken bij de koffie automaat maar we drinken nog steeds evenveel koffie en thee. Een koffiezetapparaat is een van de grootverbruikers van elektriciteit. Zowel wanneer deze actief is, als wanneer deze niet-actief is.

videobellen

Nu we meer aan het Zoomen, Skypen, Facetimen zijn geslagen kost dit ons letterlijk en figuurlijk energie. Apparaten verbruiken meer elektriciteit met videobellen of streamen. Ook is er vaak wat verlichting nodig of extra speakers om elkaar goed te kunnen verstaan. Videobellen lijkt op deze manier gratis maar is dat aan het eind van de maand niet.

wintertijd

We hebben minder lichturen in een dag. Omdat we eerder thuis zijn, gaat de verlichting dus ook eerder aan. Maar omdat we misschien wel bijna de hele dag thuis zijn, kan het ook goed zijn dat in veel huishoudens de lichten bijna de gehele dag aan staan in meerdere ruimtes.
Zeker in appartementen in de stad, kan dit enorm schelen op de energierekening omdat zij in verhouding veel meer gaan gebruiken dan bijvoorbeeld in grotere woningen die slechts een gedeelte van het huis verlichten.

Meer thuis meer vaat

Nu we thuis ontbijten, thuis lunchen, thuis koffie en thee drinken en thuis dineren zorgen we ook voor meer afwas. De afwasmachine draait hierdoor veel vaker.
Hoeveel dit extra kost hangt natuurlijk af van het type afwasmachine. Een afwasmachine die niet zuinig omgaat met haar elektriciteit, zal op maandbasis wellicht al snel €10 extra kunnen verbruiken.

Conclusie: Afhankelijk van of men al veel thuis was, en of het gedrag veel verandert zal er zeker verschil zijn. Het Nibud schat in dat thuiswerken gemiddeld €2 per dag kost en houdt rekening met alles in totaliteit. Onze inschatting is dat zo'n €1 per dag gaat naar het extra energieverbruik.
Bron: Nibud

dat kan beter check

Bij aanmelden gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en  bevestigt u dat u op de hoogte bent van onze privacy policy.Uw gegevens worden enkel gebruikt om u te kunnen contacteren met een vrijblijvend besparingsadvies.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.